loader

Renklerin Anlamları

title

Renkler, kıyafetten dekorasyona kadar, kullanıldıkları alanı hem estetik hem de anlamsal olarak değiştirme gücüne sahiptir. Renkleri doğru oranda ve doğru uyumla kullandığımızda hem ruh halimizi yansıtabilir hem de çevremizdekilerin bakış açısını ve ruh durumunu etkileyebiliriz.

Renklerin Anlamları
Renklerin Anlamları
24 Nis, 2019

İşte Renklerin Anlamları

1.802

Renkler, kıyafetten dekorasyona kadar, kullanıldıkları alanı hem estetik hem de anlamsal olarak değiştirme gücüne sahiptir. Renkleri doğru oranda ve doğru uyumla kullandığımızda hem ruh halimizi yansıtabilir hem de çevremizdekilerin bakış açısını ve ruh durumunu etkileyebiliriz. Peki, hangi renk hangi anlamı içinde barındırır? İşte, renklerin anlamları…

Mutluluğun Rengi Kırmızı

kirmizi
Sıcak renklerden biri olan kırmızı, mutluluğu temsil eder. Güç, enerji, aşk ve tutkunun rengi olan kırmızı, fiziki anlamda ise hareketi simgeler. Dekorasyonda kullanılan kırmızı, vurucu bir etkiye sahiptir ve güçlü bir enerji yayar. Gıda firmaları ve çikolata ambalajlarında kırmızı kullanılmasının nedeni, bu rengin iştah açtığının kanıtlanmış olmasındandır. Kırmızı rengi dekorasyonda kullanırken dikkatli olmak gerekir. Bütün mekânı baştan aşağı kırmızıya boyamaktansa, bölgesel olarak kullanmak ya da aksesuarlarda kullanmak, daha etkili sonuçlar ortaya çıkarır.

Bahar ve Tazeliğin Rengi Yeşil

yesil
Yeniden doğuşu, baharı, tazeliği ve umudu simgeleyen yeşil, soğuk renkler grubunun bir üyesidir. Özellikle iç mekân dekorasyonlarında güven veren, sakinleştirici ve yatıştırıcı bir etkisi vardır. Güven simgesi olduğu için, bankaların logolarında sıklıkla tercih edilen bir renktir. Yeşil, sakinleştirici etkisi nedeniyle giriş mekânlarında ve yatak odalarında da kullanılabilir. Sinirli ruh halinden kurtulmak ve günün stresinden arınmak için, gözlere de iyi gelen yeşil renge bakarak iyileşme ve rahatlama sağlanabilir.

Güçlü ve Tutkulu Siyah

siyah
Siyah renk, hüznü ve karamsarlığı simgelediği gibi, gücü ve tutkuyu da temsil eden, böylece kendi içinde çok farklı anlamlar barındıran bir renktir. Bu anlamlar, kültüre ve siyahın kullanılma şekline göre değişiklik gösterir. Örneğin Japonya’da siyah mutluluk anlamına gelirken, batıda matemi simgeler. Disiplin ve öz güveni hatırlatan siyah renk, özellikle fonda kullanıldığında konsantrasyonu artırma özelliğine sahiptir. Hatta Einstein’ın siyah perdeleri olan, gün ışığı almayan bir odada çalışmalarına konsantre olduğu söylenir. Dekorasyonda doğru oranda ve doğru renklerle birlikte kullanıldığında, asil ve güçlü bir etkiye sahiptir.

Sonsuz Mavi

mavi
Denizin ve gökyüzünün rengi olan mavi, tıpkı deniz ve gökyüzü gibi sonsuzluk ve huzur hissi uyandıran bir renktir. Soğuk renkler grubuna giren mavinin pek çok kültürde özel bir yeri vardır. Mavi, sakinleştirici etkisi nedeniyle batıda intiharları azaltmak için köprü ayaklarının rengi olmuştur. Duvarları maviye boyanan okullarda çocukların daha sakin davranışlar sergilediği gözlemlenmiştir. Ortdoğu halkları, mavi rengin tansiyonu yavaşlattığına inanır. Koyu tonları kasvet içeren mavi, iştah kapatan özelliği nedeniyle yemek yenilen mekânlar için ideal bir renk değildir.

Konforlu ve Doğal Kahverengi

kahverengi
Kırmızı, sarı ve mavinin birleşiminden oluşan kahverengi, farklı tonları ile içinde barındırdığı renklerin özelliklerini hissettiren bir renktir. Bünyesindeki kırmızı enerji verir, mavi ve sarı ise odaklanmayı sağlar. Nötr renk gurubuna giren kahverengi, dekorasyonda konforlu ve doğal bir his uyandırır. Toprak rengi olduğu için, koyu tonları güvenilirliği ve doğallığı çağrıştırır. Yoğun kullanımı sıkıcı bir etki yaratabilen kahverenginin kıyafetlerde çok tercih edilmemesinin nedeni bu rengin kalabalıkta dikkat çeken bir renk olmamasıdır. İç mekânlarda kullanıldığında kişilerin daha hızlı hareket etmelerini sağladığı gözlemlenmiştir.

Hekim Boya Plastik kahverengiden maviye, kırmızında yeşile kadar yüzlerce renk ve ara ton seçenekleri ile hayalinizdeki rengi yaşadığınız mekâna uygulamanıza yardımcı olur.

Paylaş :

İlgili Yazılar

title