loader

Renk Seçimi

title

Yaşam alanlarımızı renklendirmek ve güzelleştirmek için kullandığımız renkler esasında, sadece dekoratif açıdan anlam taşımıyor. Evimiz veya ofisimiz için seçtiğimiz renkler ruh halimizi dahi etkiliyor. Haliyle hem göz zevkimize hitap eden hem de modumuzu yükselten renkleri seçmek çok önemli. Peki, dekorasyonda doğru renk seçimi nasıl yapılır? İşte detaylar...

Renk Seçimi
Renk Seçimi
09 Mar, 2019

Doğru Renk Seçimi nasıl yapılır?

1.199

İç Mekânlar için Doğru Renk Seçimi

İç mekânlar için renk seçimi yapılırken alanın ölçüleri, aldığı doğal ve yapay ışık yoğunluğu, kullanılan renklerin mimari ve psikolojik etkileri gibi unsurlara dikkat ediliyor. Örneğin yoğun ışık alan mekanlarda kullanılan renkler aydınlık görünürken, gölgeli alanlara uygulanan renkler daha koyu görünüyor. Bu nedenle ışık almayan alanlar için açık renklerin seçilmesi, aydınlık ve ferah bir mekân elde etmenizi sağlıyor. Yüksek tavanların alçak görünmesini istiyorsanız, tavanlarınıza duvar tonunun iki ton koyusunu uygulayabilirsiniz.

Tavan yapısı alçaksa duvar tonunun iki ton açık rengini seçerek yüksek bir tavan görüntüsü sağlayabilirsiniz. Boyanacak alanın boyutu çok genişse koyu tonlar uygulamanızda sakınca yok. Ancak zaten dar olan mekânlara yapılan koyu renk uygulamaları alanın daha da dar görünmesine neden oluyor.

Alan boyutu ve ışık yoğunluğu gibi kurallara dikkat edildikten sonra renklerin mimari tasarımlarla olan uyumu da dikkate alınmalı. Örneğin bir restorasyon çalışmasında tarihi eserler için renk seçimi yapılacaksa, mutlaka Kültür Bakanlığı’nın Koruma Bölge Kurulları’ndan destek istenmeli. Mimari tasarımlarda en önemli unsurlardan biri de yapı malzemeleri. Boya ve renk seçiminde diğer yapı malzemeleri de dikkate alındığında daha uzun ömürlü kullanımlar mümkün oluyor.

Renklerin Psikolojik Etkileri

İç ve dış mekânlarda kullandığınız renklerin duygusal ve psikolojik etkilerini de göz ardı etmemek gerekiyor. Renklerin psikolojik etkilerini daha önce keşfetmediyseniz, evinizin veya ofisinizin renklerini tekrar gözden geçirmenizde fayda var. Canlılık, dinamizm ve mutluluğu temsil eden kırmızının iştah açtığı, tansiyonu yükselttiği ve kan akışını hızlandırdığı biliniyor.

Çalışma odanızda mutlaka bulunması gereken renklerden olan yeşil; yaratıcılığı artırıyor, stresi azaltıyor. Yeşilin bankalarda veya lokanta mutfaklarında kullanılmasının başlıca nedeninin de güven verme özelliği. Neşeyi, sevimliliği, sevgiyi simgeleyen pembe tonları da ruhu rahatlatıyor ve zihni dinlendiriyor. Mor zenginliği ve lüksü simgelerken, mavi sınırsızlığı ve sonsuzluğu aynı zamanda sakinliği ve huzuru temsil ediyor. Kahverengi tonları, plan ve sistemi, siyah ise duygusallık, güç ve tutkuyu simgeliyor.

Hekim Boya Plastik’in geniş renk yelpazesini inceleyerek uygulayacağınız alan için en doğru renk seçimine kolayca ulaşabilirsiniz.

Paylaş :

İlgili Yazılar

title