loader

Boyanın Tarihçesi

title

Yaşam alanlarımızı renklendirmek ve güzelleştirmek için kullanılan boya, geçmişten bugüne önemini hiçbir zaman yitirmeyen yapı malzemelerinden biri. Geçmişte asıl kullanım amacı yapıları dış etkenlerden korumak olan boya, günümüzde modern dekorasyonun en önemli detaylarından biri...

Boyanın Tarihçesi
Boyanın Tarihçesi
17 Şub, 2019

Boyanın Tarihçesi ve Gelişimi

4.051

Dünya üzerinde geniş bir tarihsel gelişime sahip olan boya, gelmiş geçmiş birçok medeniyetin gözdesi oldu ve mimariden sanata çok sayıda alanda kullanıldı. Boyanın ilk örneklerinin M.Ö 15 bin dolaylarında kullanılmaya başlandığı varsayılıyor. Tarihte bulunan ilk resim örneklerine Fransa’da Lascaux ve İspanya’da Alramira mağaralarında rastlanıyor. Bu resimlerde boya malzemesi olarak demir oksit kullanıldığı ve boyaların herhangi bir bağlayıcı içermediği dikkat çekiyor.

Yine M.Ö. Erken Hristiyanlık Dönemi’nde yapılan ilk kaya oyması kilise örneklerinde de kırmızı aşı boyası uygulamaları yapıldığı görülüyor. O dönemde duvarların üzerine uygulanan fresklerde görülen aşı boyası, insanın bulunduğu alanı güzelleştirmeye ihtiyaç duyduğunun en büyük kanıtı.

Boyanın Tarihçesi ile İlgili Çarpıcı Detaylar

Geçmişte boya üretiminin bugünün şartlarına göre oldukça zor olduğu da biliniyor. Topraktan, yosunlardan, çeşitli taşlardan, boya elde etmeyi deneyen medeniyetlerin tam anlamıyla olmasa da kısmen amaçlarına ulaştıkları tarihi eserlerde görülüyor.

Mimari açıdan yapıların cephelerini dış etkenlerden korumak amacıyla boya kullanımının, Mısırlılar tarafından geliştirildiği sanat tarihçiler ve arkeologlar tarafından ortaya koyuluyor. Zaman içerisinde teknolojik imkanlarınimkânların ve medeniyetlerin gelişmesiyle boya, bugünkü çeşitliliğine ve kullanım amacına ulaşıyor.

Koruyucu Yapı Malzemesi Olarak Boya

Boyanın insan ruhuna kattığı estetik ve güzelliğin yanında koruma etkisinin fark edilmesi ve koruyucu anlamda örtme için kullanılmasının da ilk kez Mısır coğrafyasında gerçekleştiği tahmin ediliyor. Mısırlılar, gemilerini zift ve pelesenkağacı reçinesiyle boyayarak dış etkilerden korumayı hedeflemişler.

Koruyucu anlamda boya kullanımı ancak 18. yüzyıldan itibaren yaygınlık kazanıyor. Kadim uygarlıklar yüzyıllar boyunca boya konusunda doğal malzemelerden ve reçetelerden faydalanıyor. Sentetik boyaların doğuşu ise 19. yüzyılı buluyor.

Doğal Boyadan Sentetik Boyaya Geçiş

Günümüzün en önemli yapı malzemeleri arasında yer alan sentetik boyalar ilk defa 1856 yılında kullanılıyor. İngiliz kimyager W.H. Perkin, tesadüf eseri mor renk veren bir boya keşfediyor. Perkin tarafından üretilen ilk boyalar anilin yağından elde ediliyor.

Söz konusu gelişme sentetik boyaya olan ilgiyi artırıyor ve Amerika’da ve Avrupa’nın pek çok ülkesinde peş peşe sentetik boya fabrikaları kuruluyor. Sentetik boya artık modern mimarinin olmazsa olmazı. Sürekli gelişim yaklaşımıyla ürün yelpazesini sürekli genişleten Hekim -Boya Plastik, tüm müşterilerine boya konusunda en iyi standartları sunmayı hedefliyor.

Paylaş :

İlgili Yazılar

title